Senaste nytt
Interflora skapar Melodifestivalens vinnarbuketter 2022
I år står Interflora för vinnarbuketterna till Melodifestivalens alla deltävlingar samt till den stora finalen. Här visar vi upp alla vinnarbuketterna och pratar lite kort med floristerna som har skapat dem.
Final – 12 mars
Glammig, cool och färgstark! Så här lyxig var vinnarbuketten som lämnades över när finalen i Melodifestivalen avgjordes igår kväll. Interflora Gullvivan höll inte igen och hade fyllt buketten med blågrå tulpaner, blodröd kalla, turkos banksia, lila flamingoblomma, doftande ginst, pudrig ros och hängande amaranthus.
– Jag ville ha tuffa blomsorter med mycket färg och den turkosa banksian poppar ju ordentligt, säger floristen Sarah Angelsiöö som stod för både designen och hantverket.
För att ge buketten bästa förutsättningarna att synas på Melloscenen valde hon storblommiga sorter och ett skyddande omslag som glänste i regnbågens alla nyanser.
– Jag jobbade utifrån principen ju mer desto bättre. Och så vill jag gärna överträffa mig själv i sådana här sammanhang, säger Sarah vars butik Interflora Gullvivan på Östermalm är en av Stockholms äldsta med anor från 1905.
Semifinal – 5 mars
Vilda och fyllda med vårkänsla. Så beskriver floristen Micke Johansson sina maffiga vinnarbuketter till lördagens semifinal i Melodifestivalen.
Vårens första pioner fanns bland de blommor han valde att använda, men även exotiska sorter som cymbidiumorkidé, klänglilja och kalla.
– Jag tycker om att mixa det enkla med det exklusiva och så använder jag alltid mycket grönt. Det ska inte kännas för perfekt, det blir tråkigt, säger Micke som driver Flower Garden - Sthlm i Liljeholmen.
Det gröna bestod av bland annat hartassbräken och björngräs, som fick stråla ut från buketterna.
– Det är ett gräs som var populärt på 1980- och 90-talet, men då sprejade man ofta på någon färg. Nu ville jag ge björngräset upprättelse, i sin egen naturliga glans.
I buketterna fanns också puderrosa ros, rosalila julros, blå limonium, aprikos risp och vippiga viburnum i lime.
– Melodifestivalens färger finns där bland blommorna, men jag valde att dra tonerna lite mer åt det brända hållet. Jag fick tag på en matchande eukalyptus i höstfärger, som inte är så vanlig på våren.
Idén om riktigt välfyllda vårbuketter kändes självklar.
– Vi behöver våren nu, mer än någonsin.
Deltävling 4 – 26 februari
Det var artisten Linda Bengtzings klänning som inspirerade floristerna hos Interflora Bloms Blommor i Sollentuna. När hon stod på Melodifestivalens scen förra lördagen bestämde de sig. Deras vinnarbuketter skulle också lysa i cerise och orange.
– Det finns mängder av färgstarka blommor, så att hitta sorter var inga problem, säger Veronica Lindqvist som band buketterna till den fjärde deltävlingen, tillsammans med sin kollega Lana Morris.
Den runda formen hade de funderat på ett par veckor, men allt föll på plats med hjälp av en kransliknande ståltrådskonstruktion.
– Den gjorde att vi kunde jobba på bredden, utan att buketterna blev för tunga att hålla i. Blommorna väger ju en hel del, säger Lana.
Sorterna var nämligen många: nejlika, germini, kvistros, ecuadorros, ranunkel, nerine, vandaorkidé, stjärnlök, elegansnejlika, eukalyptus, pistage, typha och ruscus. För att buketterna skulle se fina ut underifrån kantade de med dekorativa hartassbräken. Det gäller att tänka på segergesten, när buketten sträcks mot scenhimlen.
– Vi är jättestolta och det var så roligt att få uppdraget, säger Lana som såg fram emot själva sändningen med en del pirr i kroppen.
Deltävling 3 – 19 februari
Intensivt rosa och limefärgade krysantemum lyste som neon när vinnarbuketterna i Melodifestivalen räcktes över i lördags. Designen stod stockholmsbutiken Interflora Blomman i Dalen för.
Det var täta, höga och välfyllda buketter som artisterna fick ta emot när rösträkningen var över. Floristerna Lena De La Rivera och Ann Bäckman fick själva vila armarna mellan varven när de band dem i butiken dagen före den tredje deltävlingen.
– En bukett vägde ungefär som tre–fyra liter mjölk, säger Lena.
Vid sidan av de spektakulära krysantemumsorterna valde de lejongap, ros, nejlika, klematis och vaxblomma. Färgstarka sorter i nyanser som matchar Melodifestivalens logotyp.
– Vi hade så många idéer, men det var när vi hittade dessa som allt föll på plats, säger Lena.
– Ja, vi kände att nu är det inte bara fint, det är livfullt också, tillägger Ann, som även jobbat som dekoratör och kom på idén att peta in en ljusslinga bland stjälkar och blad för att göra buketterna ännu glammigare.
Deltävling 2 – 12 februari
Segerbuketterna lyste i kapp med de vinnande artisterna när Melodifestivalens andra deltävling avgjordes. Den som tittar noga upptäcker både ”vild” ros och tistlar bland de färgstarka blomsorterna.
– Vi använde bland annat en ros som vi haft i sortimentet i tio år och som både vi och kunderna älskar, ’Free Spirit’ heter den. Den skiftar färg och fick symbolisera vildros, säger floristen Elenor Ekengren som gjort buketterna tillsammans med sina kolleger Peter Haraldsson och Izabella Hörberg. De arbetar tillsammans i Stockholmsbutiken som fick uppdraget och som bär just namnet Vildrosor & Tistlar.
– Vi gjorde buketterna i en stil som är ganska typisk för oss. Vi gillar färg, särskilt gult och orange som piggar upp, och vi krånglar inte till det. Naturligt är vår grej, tillägger hon.
De riktigt maffiga segerbuketterna tog för sig och kunderna undgick inte att lägga märke till dem när de stod synliga i butiken på fredagen före tävlingen.
– Jag gjorde en mindre version till en kund, men utan att avslöja att originalen skulle levereras till SVT. Det är ju lite hemlighetsmakeri före sändningen, säger Peter Haraldsson.
Bland övriga blommor i lördagens segerbuketter fanns också en vackert blekrosa ros, solboll, vaxblomma, höstvädd, nejlika och gerbera med de starka sortnamnen ’Fire Cracker’ och ’Pasta Arrabiata’.
Deltävling 1 – 5 februari
Det bjöds som vanligt på ett överdåd av glitter, glamour, sång och spänning när Melodifestivalen drog igång med sin första deltävling. Men det var inte bara artisterna på scenen som levererade – det gjorde även Interflora Melanders blommor i Stockholm. Två finalister och två semifinalister fick ta emot magnifika vinnarbuketter fyllda med vårens vackraste blommor.
– Det var jätteroligt att få göra dem, säger floristen Georgie Murray som fick uppdraget.
Hon valde att göra tätt rundbundna buketter med färginspiration från tävlingens logotyp, kantade med eukalyptus och hartassbräken.
– Jag tänkte att det ofta är blått scenljus och att buketterna skulle synas bra om jag använde blommor i cerise, rosa, rött och orange med lite blått insprängt, säger hon.
Ranunkel, anemon, ros, scabiosa och vaxblomma står för färgprakten i buketterna, som bundits av så många stjälkar att handen knappt räcker till för att greppa runt en av dem. Färg och form i ett vinnande koncept.